Henny Hoppenbrouwers

 

(Voorzitter van het Gilde)

 

Henny Hoppenbrouwers

 

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Hier wat foto's van mijn werk en werken:

 

 

Hier soldeer ik aan een koperen lamp.

*****************************************

Interview van mij in het blad "Installatieprofs"

 

‚ÄčInstallatieveteraan Henny Hoppenbrouwers

Tweeënzeventig jaar is hij nu, maar Henny Hoppenbrouwers is nog volop aan het werk. Hij heeft nooit goed stil kunnen zitten, is fit, kan met weinig slaap toe, en – niet geheel onbelangrijk – heeft een enorme liefde voor het installatievak. 

Henny Hoppenbrouwers is een grootheid als het gaat om de w-installatie. Hij heeft voor bazen gewerkt, examens afgenomen, een eigen bedrijf gehad, en sinds 2005 is hij nauw betrokken bij de vakwedstrijden voor jongeren in de branche. In datzelfde jaar werd hij ook gevraagd om voor de Nederlandse kandidaten als International Expert voor het onderdeel Plumbing & Heating tijdens het beroepenevenement de World Skills in Helsinki te begeleiden.

Hij is het aanspreekpunt voor de kandidaten en bereidt ze voor op hun deelname aan de internationale vakwedstrijden. "Het is prachtig om die jongelui aan het werk te zien, om ze van dichtbij mee te maken en te merken hoe ze tijdens zo’n heel traject groeien. Ik heb met alle oud-deelnemers nog altijd een prima contact.”

Niveau

“Op Europees niveau kan Nederland goed meekomen”, weet Henny. “Onze kandidaten zijn stuk voor stuk toppers, echt de beste vaklui. Afgelopen zomer heb ik de WorldSkills in São Paulo (Brazilië) nog gedaan, en in het voorjaar van 2016 ga ik weer mee naar de EuroSkills in Götenborg (Zweden). Dat zou dan ongeveer het laatste moeten zijn, want het is wel de bedoeling dat ik het stokje zo langzamerhand door ga geven.”

Lopend naar de klant

Hoppenbrouwers leerde het vak van installateur op zijn zestiende. Hij heeft mooie verhalen uit die begintijd. Zo werkte hij bij een bedrijf in Breda en bij de melding van een lekkage in Ulvenhout moest hij daar met een houten ladder naartoe, lopend. “Iedere monteur een bedrijfswagen? Dat was er nog niet bij. Je was gewoon de hele dag kwijt, erheen lopen, goot repareren en weer terug lopen, met die zware ladder over je schouder. Er is zoveel veranderd in al die jaren. De materialen, de gereedschappen en de machines, maar ook vaardigheden. Ik vond koper slaan altijd prachtig, maar koperslagers zijn er amper meer tegenwoordig. Ik heb er mijn liefhebberij van gemaakt en doe het in mijn oude bedrijf nog zo af en toe. Een windhaan maken of iets anders, mooi werk. Ik hoop dat het ambachtelijke van koper slaan en loodgieten zal blijven bestaan. Kijk, twee leidingen met een knelfitting aan elkaar koppelen, kan iedereen. Maar het ouderwetse handwerk, dat is een ander verhaal.”

Meer vrije tijd

Aan koper slaan zal Henny vermoedelijk wel meer gaan toekomen als hij zijn expertwerkzaamheden voor de vakwedstrijden straks echt heeft overgedragen. Net als zijn grote hobby (boog)schieten. Hij is voorzitter van een schuttersgilde en gaat in die hoedanigheid veel naar congressen en vergaderingen op Europees niveau. “Ik zie soms wel uit naar wat meer vrije tijd, maar ik zal altijd bezig blijven. En als je echt niks meer van me hoort, dan ben ik er niet meer…”

 

 

 

 

 

  • Laatste wijziging: woensdag 05 april 2023, 19:05:30.