Joop van Dijk

 

Joop van Dijk

 

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


 Hieronder wat werkstukken van mij

 

Zee-egelvaas 

     

 

 

Ook nog wat PDF bestanden.   Klik op de items 

 

Het maken van een bol       Maken van een bol (2)      Weekschaal        Ginkgo    Naambord Diewertje

Kroon          Michaëls-zwaard en -schild.

                                                                                                           *************************

                                                                   

 

In 2019 kregen we de vraag om een replica van een ‘Fluitenbos’ te maken.

Rien Becker, oud marinier, was bezig met het maken van een replica van een oud gala-uniform der mariniers uit 1823. En wel het uniform van een ‘pijper’ uit de tamboersband. Afhankelijk van hun optreden speelden ‘de pijpers’ op één van hun drie metalen fluiten ‘de pijpen’ die ieder in een specifieke toonsoort waren gestemd. Die fluiten droegen ze oorspronkelijk als een bosje samen-gebonden aan hun schouderriem. Later, zo rond 1800, is men de bos fluiten op gaan bergen in een metalen koker die ook ‘fluitenbos’ genoemd werd.

In het plaatje hiernaast zie je een pijper uit begin 19e eeuw afgebeeld. Deze behoord weliswaar tot het landleger maar de fluitenbos die hij aan zijn schouderriem draagt werd in dezelfde uitvoering en op dezelfde wijze bij de marinierskapel gedragen.

Als Koperslagersgilde ’s-Hertogenbosch e.o. hebben we graag aan bovenstaand verzoek voldaan.

Eind van 2019 konden we de nieuwe “Fluitenbos” dan ook overdragen aan Rien.

De fluitenbos is geheel met de hand gemaakt van messing. De verbindingen zijn met koperen nagels geklonken of met tinsoldeer gesoldeerd.

Aan dit werkstuk hebben verschillende mensen gewerkt. Joop van Dijk maakte het ontwerp, coördineerde het werk en verzorgde het verzilverde anker dat de voorkant versiert. De koker is gemaakt door Wil Willems, het bolronde deksel door Martien Claassen. Berrie van Zoghel maakte de bodem, Kees Machielsen het scharnier en Bernard Krechting maakte de vier passanten (de beugels waar de riem doorheen gaat). Piet van Iersel verleende de nodige assistentie en zorgde mede voor een goede afwerking.

Hoewel de fluitenbos geen complex is werkstuk moet het gezien functie en toepassing wel nauwkeurig en vooral ook netjes gemaakt worden. Bovendien moesten de onderdelen die door verschillende mensen gemaakt waren wel op elkaar passen.

Dat daar de nodige afstemming en afwerking voor nodig was laat zich raden.

                                                  

 

 

  • Laatste wijziging: woensdag 05 april 2023, 19:05:30.